Κοινωνικοί Προβληματισμοί

Όταν η χώρα… τη σακουλεύτηκε!

πλαστική σακούλα - εκεί που ερωτεύομαι τη ζωή

Μεγάλος ντόρος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με τον φόρο που επιβλήθηκε στη πλαστική σακούλα. Κι ήμουν από τους πρώτους που σχολίασε το γεγονός, γιατί με ενόχλησε η αιτιολογία που συνόδευσε τον φόρο: αυτά ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, χρόνια τώρα. Και με ενόχλησε, γιατί στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν ισχύουν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά. Εκεί οι φόροι των πολιτών έχουν αντίκρισμα, οι πολίτες έχουν παροχές από το κράτος και οι οικονομικές απολαβές τους, είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των Ελλήνων. Δεν μπορείς λοιπόν να είσαι Ευρώπη, μόνο όπου βολεύει.

Όπως είναι λογικό, οι αντιδράσεις δεν αφορούσαν το ποσό, το οποίο από το ’19 αναμένεται να αυξηθεί, ο ντόρος προκλήθηκε, γιατί είναι ένας ακόμα αναίτιος φόρος, με πρόφαση αυτή τη φορά την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκινητική, μα επιλεκτική, η περιβαλλοντική συνείδηση του κράτους, μιας και δεν έχω δει καμιά συζήτηση ή προσπάθεια επίλυσης οικολογικών καταστροφών που απειλούν την Ελλάδα. Ίσως βέβαια, η σακούλα να είναι ένα πρώτο βήμα, σωστά; Ρητορική η ερώτηση, βάσει πραγματικότητας, μιας κι οι σακούλες είναι βιοδιασπώμενες τη στιγμή που οι περισσότερες συσκευασίες προϊόντων που χρησιμοποιεί ένα ελληνικό νοικοκυριό (σαμπουάν, αναψυκτικά, απορρυπαντικά κ.α), είναι πλαστικές.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως κανείς δεν αμφισβητεί, πως το πλαστικό είναι βλαβερό για το περιβάλλον. Αλλά η επιβολή ενός τέτοιου φόρου, τη στιγμή ειδικά που επιβλήθηκαν κι άλλοι μεγαλύτεροι (αύξηση ΦΠΑ, τελών κινητής τηλεφωνίας κτλ) ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις. Δεν έχει γίνει καμιά επιβολή προστίμου για όσους πετούν σκουπίδια στο δρόμο, όπως ισχύει σε άλλες χώρες, δεν έχουν γίνει σοβαρές ενέργειες από πλευράς κράτους, για την ανακύκλωση ή τα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας και ασχολούμαστε με τις βιοδιασπώμενες πλαστικές σακούλες;

Και εδώ γεννιούνται κάποια ερωτήματα: αν ο καταναλωτής, δεν επιλέξει να αγοράσει σακούλα, ούτε καν αυτή των πολλαπλών χρήσεων και επιλέξει να αγοράσει τις κλασσικές μαύρες σακούλες σκουπιδιών, οι οποίες δεν είναι βιοδιασπώμενες, δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο το περιβάλλον; Ή μήπως αν πληρωθεί το τέλος για τη πλαστική σακούλα, παύει να είναι επιβλαβής για το περιβάλλον; Όλα τα παραπάνω, λοιπόν δημιουργούν αμφιβολίες κατά πόσο οι λόγοι, ήταν οικολογικοί.

Άλλωστε, σε άλλες χώρες όπως η η Αμερική, τα ψώνια μπαίνουν σε χάρτινες σακούλες, και έτσι η περιβαλλοντική επιβάρυνση δεν γίνεται καταναλωτική επιλογή! Η Γαλλία από το 2020 με νόμο που θα περάσει από τη Βουλή, απαγορεύει τα πλαστικά πιάτα, ποτήρια, συσκευασίες. Αυτές είναι ουσιαστικές ενέργειες.

Και για να προλάβω τους κακοπροαίρετους, γνωρίζω ότι στο εξωτερικό σε χώρες όπως το Ισραήλ, τα χρήματα αυτού του φόρου, χρηματοδοτούν προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων και άλλες περιβαλλοντικές ενέργειες. Έστω ότι εδώ δεν συμβεί κάτι ανάλογο, μήπως θα ξεσηκωθούμε για να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για έναν ουσιαστικό σκοπό; Γιατί δεν έχουμε αντιδράσει για σοβαρότερα ζητήματα.

Κλείνοντας θέλω να πω, πως για εμένα, η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης, θα έπρεπε να ξεκινά από το σχολείο, κανένας φόρος δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό και θα έπρεπε να υπάρχουν περιβαλλοντικά προγράμματα και προγράμματα ανακύκλωσης, που θα βοηθούν στο να προκύπτουν ευσυνείδητοι πολίτες που θα γνωρίζουν την κοινωνική και περιβαλλοντική τους ευθύνη. Τέτοιες ενέργειες θα βοηθήσουν το περιβάλλον κι όχι τα τέσσερα λεπτά κάθε σακούλας!

 

Until Next Time…

Μαρίνα ♥


ΥΓ: Για περισσότερα, μπορείς να επισκεφτείς την σελίδα μου στο facebook και το instagram.

ΥΓ1:Μην κλέβετε τις αναρτήσεις μου!

 

Advertisements

19 thoughts on “Όταν η χώρα… τη σακουλεύτηκε!

 1. Μαρίνα, η σφαιρική κάλυψη του θέματος, νομίζω, ότι εκφράζει τις απόψεις όλων μας. Το τέλος στις σακούλες (…με «καπέλο» ΦΠΑ 24% !), δεν θα φέρει το τέλος στην χρήση τους, ούτε θα αποτρέψει την ανεξέλεγκτη χρήση τους, ούτε θα μας κάνει οικολογικά ευαίσθητους. Αυτό θα το επιτύγχανε απλά, μόνο η πλήρης απαγόρευσή τους, καθώς και των άλλων πλαστικών συσκευασιών. Αφήνω δε, ότι η γενικευμένη χρήση των χάρτινων, θα είναι περισσότερον καταστροφική για το περιβάλλον.

  Μου αρέσει!

  1. Σαφέστατα αν χαθεί το μέτρο και με τις χάρτινες σακούλες, θα ήταν καταστροφικό για το περιβάλλον, αλλά ήθελα να δείξω με την αναφορά μου στο γεγονός, πως όταν ένα κράτος θέλει να όντως να κάνει κάτι, το καταργεί, δεν το θέτει υπό καταναλωτική επιλογή, άλλωστε εδώ υπεισέρχεται και ο παράγοντας της ανακύκλωσης.
   Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας κύριε Γιάννη και σας εύχομαι να έχετε ένα όμορφο σαββατοκύριακο!

   Μου αρέσει!

 2. Προσωπικά μ’ ενδιαφέρει η επιβίωση του πλανήτη και να μη ξεβγάζονται ψόφια ψάρια και λοιπά θαλασσινά ζώα, γιατί έχουν καταπιεί σακούλες. Στη συνέχεια σίγουρα οι παραλίες θα είναι και πιο καθαρές, γιατί για μένα και η αισθητική είναι σημαντική. Και επειδή ξέρω Μαρινάκι μου, πως σου αρέσουν και τα αποφθέγματα, σε «κερνάω» το παρακάτω:
  «Η ομορφιά θα σώσει τον πλανήτη». Ντοστογιέφσκι!
  Το παραπάνω, καθόλου δεν αναιρεί το «σκεφτικό» της πολιτείας, αλλά δεν ξεχνώ πως η πολιτεία είμαστε εσύ και εγώ, όλοι μας, έτσι καταλήγω πως η ευθύνη είναι όλων μας! 😛
  Συμφωνώ πως και οι χάρτινες σακούλες δεν είναι λύση… μια και «ως γνωστόν» κόβονται δέντρα για το χαρτί!
  Ας έχουμε μια πάνινη τσάντα, όπως είχαν οι γιαγιάδες μας! 😉
  Άρα, αλλαγή, αλλαγή νοοτροπίας και εκπαίδευση των παιδιών μας!

  ΑΦιλάκια πολλά πολλά και καλό δυναμικό μας Σ/Κ! 🙂

  Μου αρέσει!

  1. Μαγισσούλα μου, η επιβίωση του πλανήτη είναι ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες όλων μας. Απλά από όσο έχω δει, συνεχίζουν να αγοράζουν σακούλες. Άρα τι;
   Εγώ θέλω και περιμένω να δω να συμβαίνουν, γιατί ο πλανήτης το έχει ανάγκη, ενέργειες για την ανακύκλωση και να δίνεται προσοχή σε περιβαλλοντικές καταστροφές που απειλούν την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Τα περισσότερα πράγματα που υπάρχουν σε ένα νοικοκυριό είναι πλαστικά. Πόσο ανησυχητικό είναι αυτό;
   Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ότι μια πάνινη τσάντα θα ήταν πιο ιδανική λύση!
   Ενέργειες ουσιαστικές λοιπόν, αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης και όπως σωστά λες να αλλάξουμε νοοτροπία. Η οποία αλλαγή νοοτροπίας σαφέστατα θα βοηθούσε ποικιλοτρόπως.
   Καλό Σαββατοκύριακο κι από εμένα μαγισσούλα μου. Καλά να περάσεις ότι κι αν κάνεις!

   Μου αρέσει!

 3. Είναι γελοία τα μέτρα για τις σακούλες,όταν όλες οι συσκευασίες είναι πλαστικές.
  Εκπαίδευση χρειαζόμαστε από μικρά παιδιά και βαριά πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον με σκουπίδια κι απόβλητα.
  Την πάνινα σακούλα πάντως την χρησιμοποιώ εδώ και καιρό,αλλά δεν αισθάνομαι ότι κάνω κάτι,αφού οι κάδοι στους δρόμους είναι ξέχηλοι από σκουπίδια.
  Καλή συνέχεια και φιλάκια πολλά.

  Μου αρέσει!

  1. Ρένα μου, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη.
   Ας προσπαθήσουμε ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο, να φερθούμε πιο οικολογικά κι ίσως με το καιρό γίνει «μόδα». Έχω πειστεί πως ο σύγχρονος άνθρωπος μόνο έτσι «ακολουθεί».
   Καλή Κυριακή να έχεις. Σε φιλώ 😘

   Μου αρέσει!

 4. Θα μπορούσε ο φόρος να έχει αποτέλεσμα, αν συνοδευόταν από πολλές άλλες παράλληλες ενέργειες.
  Είμαι πάντα το κέντρο της προσοχής και της κοροϊδίας, γιατί δεν πετάω το σκουπιδάκι κάτω και το κρατάω μέχρι να βρω κάδο. Δεν έχουμε ακόμα μάθει να εκτιμάμε την απλή καθαριότητα… οικολογική συνείδηση θα αναπτύξουμε;
  Πολιτισμένα κράτη εφαρμόζουν οικολογικούς κανόνες εντός και καταστρέφουν τις χώρες του τρίτου κόσμου για το κέρδος…

  Φιλιά, κοριτσάκι! ♥

  Μου αρέσει!

  1. Κι εγώ το έχω αυτό που αναφέρεις Αλεξάνδρα μου κι αν το είχαν περισσότεροι, ίσως να μην κινδύνευε το περιβάλλον. Εύχομαι να γίνουν ουσιαστικές ενέργειες πριν να ‘ναι αργά.
   Καλή Κυριακή να έχεις. Σε φιλώ 😘

   Μου αρέσει!

 5. Με καλύπτουν όσα γράφεις Μαρινάκι μου αλλά να σου πω κάτι;;…δεν νομίζω ότι νοιάζεται κανείς για τον πλανήτη ώστε να φροντίσουν οι ιθύνοντες να αναπτύξουν οι πολίτες οικολογική συνείδηση. Είναι φανερό ….τα πάντα για το κέρδος.
  Και τα 40 λεπτά για τη σακκούλα δεν θα την μειώσει. Απλά δεν θα παίρνει πολλές βιοδιασπώμενες ο καταναλωτής και θα πετά τα σκουπιδια του με τις μαύρες που δεν ….απαγορεύτηκαν.
  Εισπρακτικά τα μέτρα τίποτε άλλο. Και υπάρχουν άλλο τρόποι για τα ψώνια. Οι λαϊκές πχ δεν έχουν βιοδιασπώμενες σακκούλες και εξαιρούνται της χρέωσης. Αρα; Ποια οικολογική συνείδηση;
  Νομίζω ότι φτάσαμε τον πλανήτη στο αμήν και ψάχνουμε τάχα μου μέτρα όπως οι σακκούλες για να μη χρεωθούμε το οφθαλμοφανές
  Σε φιλώ

  Μου αρέσει!

  1. Δυστυχώς Άννα μου, έχεις μεγάλο δίκιο σε όσα λες. Ας ελπίσουμε να πραγματοποιηθούν σοβαρές ενέργειες, βοήθειας και προστασίας του περιβάλλοντος πριν να ‘ναι αργά.
   Το περιβάλλον θέλει πράξεις, όχι φόρους, άλλωστε.
   Καλή Κυριακή να έχεις.
   Σε φιλώ 😘

   Μου αρέσει!

 6. Είναι λογικό να υπάρχει γκρίνια καθώς τα ερωτήματα, όπως τα διατυπώνεις Μαρίνα, είναι πολλά και σοβαρά. Όπως επίσης και το θέμα τεράστιο. Αυτά τα βουνά της σακούλας στην Ελλάδα και στα σκουπίδια είναι κάτι που οφείλει να προβληματίσει.
  Ας δούνε τι ισχύει σε συγκροτημένες χώρες και ας δούμε και εκεί πως λειτουργούν οι κάτοικοι σε σχέση με τα σκουπίδια.
  Η Τελευταία σου παράγραφος για την Οικολογική παιδεία είναι το πιο σημαντικό που έπρεπε να προαχθεί.
  Καλό βράδυ.

  Μου αρέσει!

 7. Κοίτα να δεις τώρα πώς έχει το πράγμα.
  Εμείς τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ τις χρησιμοποιούσαμε στα καλαθάκια απορριμμάτων του μπάνιου και δεν είχαμε αγοράσει ποτέ σακούλες ειδικά για αυτό το σκοπό.
  Τώρα που δεν παίρνουμε σακούλες από το σούπερ μάρκετ, αγοράζουμε τα ρολά με τα σακουλάκια για τα καλαθάκια απορριμμάτων του μπάνιου!
  Άρα τι έχουμε πετύχει εδώ; Μια τρύπα στο νερό!
  Κίσιζ 😘 Μαρίνα!

  Μου αρέσει!

 8. Μαρίνα μου, αν ήταν ο μόνος άδικος φόρος που έχει μπει από τους κατά καιρούς κυβερνώντες, θα ήταν καλά. Όμως, όπως φαίνεται, όλοι «συνηθίσαμε»!!! Αχ Ελλάδα! Δεν θα επεκταθώ άλλο, νομίζω ότι έγινα κατανοητή. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

  Μου αρέσει!

 9. Μαρίνα μου τα είπαμε και στα μέρη μου, και όλοι συμφωνούμε στο προφανές. Ίσως μας πάρει χρόνια να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση (εδώ μπαζώνουμε τα ρέματα και χτίζουμε τα βουνά μας!…), αλλά έστω κι αυτές οι μικρές δράσεις που γίνονται, είναι ελπιδοφόρες. Τουλάχιστον σε ατομικό επίπεδο, ας κάνει ο καθένας το κουμάντο του.
  Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα να έχεις!

  Μου αρέσει!

Πες μου τι σκέφτεσαι:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s