Κοινωνικοί Προβληματισμοί

Ο ρατσισμός έχει τελικά δύο πρόσωπα;

ο ρατσισμός έχει τελικά δυο πρόσωπα -Εκεί που ερωτεύομαι τη ζωήΥπάρχουν κάποια τηλεοπτικά προγράμματα, όπως το Survivor, που σε κάποιους δεν αρέσει αυτό που εκπροσωπούν και άλλοι το βλέπουν ως έναν τρόπο διασκέδασης. Ανεξάρτητα με το πως νιώθει κανείς, για εμένα αυτά τα προγράμματα εκτός από το θέαμα που προσφέρουν, αποτελούν ξεκάθαρα μια πηγή ανθρώπινων συμπεριφορών και μου αρέσει να τα αξιοποιώ ως τροφή για σκέψη, ερμηνεύοντας συμπεριφορές που βλέπω και πως αυτές, με κάνουν να νιώθω.

Σε αυτή την ανάρτηση δεν θα ασχοληθώ με το τηλεοπτικό πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό, αλλά με κάποια σχόλια που γράφτηκαν στα social media για μία παίκτρια και τις σκέψεις, στις οποίες με οδήγησαν.

Φέτος λοιπόν, μια προσθήκη στην ομάδα των Διάσημων, ήταν η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, η οποία δε βρέθηκε στο απυρόβλητο των twitterάδων και δυστυχώς τα αρνητικά σχόλια δεν αφορούσαν την απόδοση της στο παιχνίδι, αλλά την εμφάνιση της. Διάβαζα χαρακτηρισμούς τύπου «χοντρή», «βόδι», αναφορές στην κυτταρίτιδα της και ανεξάρτητα του αν ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα, σχεδόν με σόκαρε η ευκολία με την οποία γράφτηκαν αυτά τα σχόλια και το γεγονός ότι πολλά από αυτά, προέρχονταν από γυναίκες, οι οποίες προφανώς δεν σκέφτονταν εκείνη την ώρα πως θα ένιωθαν αν ήταν εκείνες οι δέκτες των σχολίων αυτών.

Με ξεπέρασε δε, ότι πολλά από αυτά τα σχόλια, ίσως να προέρχονταν από ανθρώπους, που σε άλλες περιπτώσεις διαμηνύουν τα δικαιώματα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και που υπερασπίζονται ένθερμα ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων. Θα μου πεις πως δεν είναι ακριβώς ρατσισμός το να αναφέρεσαι στην εμφάνιση κάποιου με υβριστικούς χαρακτηρισμούς (και θα σε διορθώσει η πραγματικότητα, αλλά anyway), είναι όμως σίγουρα μια μορφή bullying, το να μιλάς έτσι για μια γυναίκα. Κι εν πάσει περιπτώσει, δεν μπορείς να είσαι politically correct, μόνο όταν είναι στη μόδα! Πρέπει κάποια στιγμή, να το καταλάβουμε αυτό. Ή μήπως απενεχοποιείται η κατάσταση, επειδή το «κάνουν όλοι»; Η πλειοψηφία δεν εγγυάται ορθότητα, σε διαβεβαιώ!

Δεν έχει καμία σημασία το κατά πόσο συμπαθούμε ή όχι κάποιον, δεν έχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιούμε τέτοιους χαρακτηρισμούς για κάποιον, ειδικά όταν δεν θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουν ανάλογους και σε εμάς.

Όλες αυτές οι σκέψεις, οι οποίες ξεκίνησαν από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, και σαφέστατα δεν μένουν εκεί, γιατί είναι μια γενικευμένη κατάσταση η αγένεια και η κακία που διευκολύνει το πληκτρολόγιο και αποτελεί συχνό φαινόμενο του internet, με έκαναν να προβληματιστώ και ένιωσα την ανάγκη να εκφραστώ. Σε πρώτη φάση, το έκανα στο προφίλ μου στο facebook, σκέφτηκα όμως ότι πολλοί είτε δεν είναι «φίλοι» μου στο facebook, είτε δεν έχουν λογαριασμό εκεί, οπότε ήθελα να μοιραστώ κι εδώ αυτές τις σκέψεις.

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω, ότι κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε: τον εαυτό μας (γιατί τέτοια σχόλια δεν μας τιμούν), τους γύρω μας (γιατί τέτοιους σχολιασμούς ούτε τους χρειάζονται, ούτε και θα τους βοηθήσουν σε κάτι) και τέλος τον κόσμο (γιατί έχει απέραντη ανάγκη από σεβασμό). Σημασία έχει ότι η υποκρισία καραδοκεί και καμιά φορά είναι χειρότερη από τον ρατσισμό, γιατί βρίσκεις το θάρρος να την αρνείσαι κι είναι λάθος!

Ο ρατσισμός έχει τελικά δύο πρόσωπα - εκεί που ερωτεύομαι τη ζωή

ΥΓ: Είμαι κι εγώ στο twitter και σχολιάζω συχνά πυκνά την επικαιρότητα. Απλά δεν θεωρώ ότι το δικαίωμα σου στη γνώμη, σου δίνει και το δικαίωμα να προσβάλλεις κάποιον. Είναι διαφορετικό να σχολιάζεις και διαφορετικό να προσβάλλεις. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία η πρόθεση με την οποία εκφράζεσαι.

Until Next Time…

Μαρίνα ♥


Αν δεν βαρέθηκες το παραλήρημα μου, πέρνα από το facebook, το twitter ή το instagram. Θα χαρώ να σε «δω» κι εκεί.

Advertisements

20 thoughts on “Ο ρατσισμός έχει τελικά δύο πρόσωπα;

 1. Πολλά ΔΕΝ θα γράψω Μαρινάκι μου, σ’ αυτό το άρθρο σου! 😉
  Δεν έχω ρίξει ούτε μια ματιά στο «παιχνίδι» του Survivor, ούτε καν από περιέργεια, άρα δεν έχω τίποτα να σχολιάσω. Εξάλλου, ανοίγω την TV μόνο αν υπάρχει καμιά καλή (για μένα) ταινία! 😉
  Όπως έχω ξαναγράψει, δεν έχω fb και λοιπά, αλλά κατα-νοώ και σέβομαι όσους έχουν!
  Ρατσισμός και για μένα, είναι να μη δέχεσαι τον άλλο έτσι όπως είναι, είτε είναι μαύρος, κίτρινος, χονδρός ή άλλο! 😛
  Και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου:
  «…. ότι κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε: τον εαυτό μας (γιατί τέτοια σχόλια δεν μας τιμούν), τους γύρω μας (γιατί τέτοιους σχολιασμούς ούτε τους χρειάζονται, ούτε και θα τους βοηθήσουν σε κάτι) και τέλος τον κόσμο (γιατί έχει απέραντη ανάγκη από σεβασμό)» 😀

  ΑΦιλάκια ηλιόλουστα και χαμογελαστά! 🙂

  Μου αρέσει!

  1. Μαγισσούλα μου κατανοώ τον πρόλογο σου και σαφώς δεν ήθελα σχόλια για το παιχνίδι (λίγο πολύ τα έχουμε ξαναπεί αυτά άλλωστε), ούτε καν για το συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόσωπο.
   Απλά, με αφορμή αυτό που συνέβη, ήθελα να ανοίξω μια συζήτηση. Εγώ ένιωσα άσχημα διαβάζοντας αυτά τα σχόλια, ίσως για κάποιους να είμαι και υπερβολική.
   Σε εμένα όμως δεν θα ήθελα να απευθυνθεί κανείς με τέτοιους χαρακτηρισμούς, γιατί ακόμα και αν δεν είχαν αντίκτυπο επάνω μου, θα με στεναχωρούσε και μόνο που ένας άνθρωπος μπήκε στη διαδικασία να με προσβάλλει. Οπότε δεν μου άρεσε που συνέβη σε έναν άλλο άνθρωπο και δη γυναίκα.
   Δυστυχώς όμως, είναι κάτι που το βλέπω να συμβαίνει στο διαδίκτυο σε μεγάλη έκταση τελευταία και με φοβίζει η ευκολία που χαρακτηρίζουμε τους άλλους.
   Σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες μαγισσούλα μου, ανταποδίδω τα φιλιά και στέλνω ευχές για ένα όμορφο υπόλοιπο στην ημέρα σου μαγισσούλα μου.

   Μου αρέσει!

 2. Έχεις δίκιο Μαρινακι ότι είναι λυπηρο να βλέπεις γυναίκες να σχολιάζουν άλλες γυναίκες με αυτό τον τρόπο. Σεξισμός και από εκεί που δεν το περιμένεις! Δυστυχώς, χρειάζεται πολύ δουλειά από κάποιον για να ξεπεράσει τα στερεότυπα που μας έχουν περάσει για την εμφάνιση. Όταν το επισημάνεις δε, ακούς συχνά πυκνά το έλα μωρε πλάκα κάνουμε. Καλά τα είπες!

  Μου αρέσει!

  1. Αυτό ακριβώς. Και δυστυχώς το βλέπω να συμβαίνει όλο και πιο πολύ στο διαδίκτυο αυτό.
   Τι άσχημη δύναμη δίνει καμιά φορά το πληκτρολόγιο.
   Σε ευχαριστώ πολύ που πέρασες και άφησες τις σκέψεις σου.
   Καλό μεσημέρι 🙂

   Μου αρέσει!

 3. Δεν έχω άποψη για το survivor Μαρίνα μου αλλά σου έχω εμπιστοσύνη σαν κάνεις αναφορές όπως οι συγκεκριμένες. Συνεπώς θα συμφωνήσω μαζί σου ότι είναι επιεικώς απαράδεκτες τέτοιες αήθεις επιθέσεις σε συνανθρώπους μας για την εμφάνισή τους. Έχεις δίκιο.
  Καλό μεσημέρι.

  Μου αρέσει!

  1. Γιάννη μου το παιχνίδι το ανέφερα απλά ως φόντο του περιστατικού. Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα με κακίες και προσβολές τείνουν να γίνουν συχνό φαινόμενο στο διαδίκτυο και πόσο δυσάρεστο είναι αυτό.
   Ελπίζω κάποια στιγμή να συνέλθει ο κόσμος και να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι ωραίο να κάνει, όσα δεν θέλουν να του κάνουν.
   Σε ευχαριστώ που πέρασες και κατέθεσες τις σκέψεις σου.
   Καλό μεσημέρι 🙂

   Μου αρέσει!

 4. Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει όχι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι και ανώνυμοι όσοι κομπλεξικοί το παίζουν τέλειοι και κρίνουν αγενέστατα αλλά συμβαίνει και στην κοινωνία. Ρατσισμός παντού Μαρίνα μου. Είναι σαν να χάνουμε την παιδεία μας σαν να γίνομαστε αγριάνθρωποι ενώ θα πρεπε να κατακτούμε τον Άνθρωπο στην εποχή μας! Έχω και εγώ ένα σωρό παραδείγματα να αναφέρω…όρεξη να χεις να διαβάζεις. Τι να πω; Είναι λυπηρό…
  Φιλιά πολλά και μπράβο για το θέμα σου

  Μου αρέσει!

  1. Αννούλα μου, φυσικά συμβαίνει και στην κοινωνία, απλά στο διαδίκτυο γίνεται σε έναν μεγαλύτερο βαθμό. Είναι όντως λυπηρό, έχεις απόλυτο δίκιο.
   Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις σκέψεις που άφησες.
   Καλό απόγευμα 😘

   Μου αρέσει!

 5. Είναι συχνό φαινόμενο: να κάνουμε πικρόχολη κριτική στην εμφάνιση… Το χαρακτήρα τον αφήνουμε τελευταίο και καταιδωμένο!
  Αλλά κι αυτό είναι συχνό φαινόμενο: κάποιος που «βρίζει» τους άλλους χοντρούς, κοντούς… να είναι υμνητής των δικαιωμάτων!
  Έχει δρόμο μπροστά της η κοινωνία για να γίνει ανθρώπινη….

  ♥♥♥

  Μου αρέσει!

  1. Πάντα ο χαρακτήρας θα παραμένει δεύτερος Αλεξάνδρα μου, όσο ο κόσμος δεν αλλάζει νοοτροπία.
   Έχει όντως πολύ δρόμο η κοινωνία και δεν ξέρω κι αν θέλει να το βαδίσει.
   Καλό απόγευμα Αλεξάνδρα μου.
   Σε ευχαριστώ που πέρασες και κατέθεσες τις σκέψεις σου 😘

   Μου αρέσει!

 6. Δεν το βλέπω κι αποφεύγω οτιδήποτε δημοσιεύεται γι αυτό το παιχνίδι. Θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου, αν ήμασταν μια κοινωνία με αισθητική, ωριμότητα και παιδεία. Εδώ που φτάσαμε όμως Μαρίνα μου, αμφιβάλλω αν και οι ίδιοι οι παίκτες/παίκτριες, δεν προσφέρουν τους εαυτούς τους ως «θύματα», προκειμένου να κερδίσουν τηλεθέαση και αναγνωρισιμότητα. Απ’ αυτό τρέφονται και βιοπορίζονται και ως εκεί φτάνει η νοημοσύνη και η (αν)αξιοπρέπειά τους. Οπότε, φαύλος κύκλος. Τα κανάλια και οι διαφημιστές μια χαρά (μας) δουλεύουν και πλουτίζουν. Τα παιδιά αυτά βαυκαλίζονται πως είναι «αγωνιστές» της ζωής κι οι θεατές εκτονώνουν το θυμό τους, βρίζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  Κι αν απορούμε γιατί τα παιδιά σήμερα είναι τόσο επιθετικά, ας αναρωτηθούμε ποια είναι τα πρότυπά τους. Η «χρυσή αυγή» της τηλεόρασης αυτό που ζούμε…

  Μου αρέσει!

  1. Μαρία μου αντιλαμβάνομαι τα όσα λες και τα δέχομαι.
   Ωστόσο, αν αφήσουμε στην άκρη το τηλεοπτικό αυτό προϊόν και το τηλεοπτικό αυτό πρόσωπο, γιατί τα ανέφερα καθαρά ως background των σκέψεων μου, πόσο τρομακτικό είναι που ο καθένας με περίσσια ευκολία, σχολιάζει και κρίνει ανθρώπους, πίσω από ένα πληκτρολόγιο.
   Δεδομένου ότι κανείς δεν θα δει κάποιον στο δρόμο και θα του πει «α πόσο χοντρός, κοντός, άσχημος είσαι». Είναι λοιπόν, αφορμή προβληματισμού κατά τη γνώμη μου η δύναμη που παίρνει κανείς από την ανωνυμία και την ασφάλεια της οθόνης. Εκεί ήθελα να σταθώ κι ελπίζω να κατάφερα, μέσα από τις σκέψεις μου, να πέρασα τους προβληματισμούς μου.
   Καλό απόγευμα Μαρία! 🙂
   Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις σκέψεις που κατέθεσες! 😘

   Μου αρέσει!

 7. Δεν έχω βρει κάτι μπροστά μου για την Σπυροπούλου, αλλά, βλέποντας πως έχει πάρει κάποια κιλά, ήμουν σίγουρη ότι θα γίνει βορά πικρόχολων σχολίων. Έχω δει να βγάζουν άπειρη χολή ακόμα και γι’ αυτούς που είχαν τροχαίο, οπότε δεν μου κάνουν εντύπωση τα σχόλια για τα κιλά της. Κι όχι μόνο για την Σπυροπούλου, αλλά για την κάθε Σπυροπούλου και τον κάθε Σπυρόπουλο. Εκεί που καταλήγω, κάθε φορά, είναι στο πόσα θέματα έχει ο καθένας, για να κάθεται ν’ ασχολείται κακοπροαίρετα με τα στραβά των υπολοίπων. Δυστυχώς, κάποιοι ξεχνούν να κοιτάξουν πρώτα τον καθρέφτη τους – κι όχι μόνο για όσα φαίνονται εκ πρώτης, μα και γι’ αυτά που κρύβονται μέσα στο σαρκίο.

  Δεν θα πω άλλα, Μαρίνα μου, γιατί τα θυμάμαι κι εκνευρίζομαι αφάνταστα.

  Μου αρέσει!

  1. Αυτό που λες Λυσιππάκι, ανεξάρτητα για τον ποιον μιλάμε, είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνει σαν γεγονός.
   Και φυσικά ισχύει αυτό που αναφέρεις, όλοι κρίνουν με μεγάλη ευκολία τους άλλους, αλλά ξεχνούν να κρίνουν τον εαυτό τους.
   Και εμένα με εκνεύρισε και με στεναχώρησε σαν γεγονός, γιατί σκέφτηκα τον εαυτό μου σε αυτή τη θέση! 🙂
   Καλημέρα και καλό μήνα :*

   Μου αρέσει!

 8. Θα συμφωνήσω με όσα λες. Στην αρχή δε είχαν αρχίσει το κράξιμο με την Όλγα Φαρμάκη… Εκεί να δεις χολή και bullying. Να μην αναφέρω τον χαρακτηρισμό «πίθηκος» και άλλα τέτοια χαριτωμένα για τον έγχρωμο παίκτη των μαχητών…
  Εγώ το λέω και θα συνεχίσω να το λέω: να κοιτάμε πρώτα τον εαυτό μας και την δικιά μας «καμπούρα» και μετά να δείχνουμε με το δάχτυλο τους άλλους…
  Καλό Μήνα να έχουμε, με περισσότερη αγάπη και σεβασμό για τον εαυτό μας αρχικά και τους συνανθρώπους μας κατ’ επέκτασιν. ❤

  Μου αρέσει!

  1. Ακριβώς όπως τα λες Stavie μου! Να κρίνουμε πρώτα εμάς και μετά … ας σκεφτόμαστε ότι τουλάχιστον για πράγματα όπως η εμφάνιση, η θρησκεία κτλ, δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε κανέναν.
   Καλό μήνα και είθε η ευχή σου να βγει αληθινή! 😘

   Αρέσει σε 1 άτομο

 9. Μαρινάκι πολύ σε ευχαριστήθηκα! Ανεξάρτητα αν κάποιος βλέπει, δεν βλέπει, συμπαθεί, δεν συμπαθεί είναι σπουδαίο για εμένα προσωπικά να είναι δίκαιος τόσο με τον εαυτό του, όσο και με τους άλλους.

  Θα συμφωνήσω σε όλα όσα είπες! Μακάρι όλοι να έχουν το θάρρος να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον «καθρέφτη». Μεταφορικά και κυριολεκτικά!

  Καλό μήνα και καλή συνέχεια!

  Μου αρέσει!

  1. ΄Μακάρι όλοι να έχουν το θάρρος να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και να τους αρέσει αυτό που θα δουν κι αν δεν τους αρέσει, να βρουν δύναμη να το αλλάξουν.
   Καλό μήνα Νικολέτα μου και καλή συνέχεια και σε εσένα 😘

   Μου αρέσει!

 10. Διάβασα στο τούιτερ το καλύτερο: εσείς που σχολιάζετε τα κιλά της Σπυροπούλου είστε αυτοί που την έπεσε στον δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη που έβριζε τις χοντρές γυναίκες! Έτσι είναι. Χαμηλό το επίπεδο, χαμηλή και η έκφραση και η συμπεριφορά. Αυτή είναι η πραγματικότητα εκεί έξω!
  Δυστυχώς! 😦

  υγ: Κι εγώ διαβάζω τα σχόλια για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Αλλιώς δεν θα γνώριζα την έκταση της ηλιθιότητας. Πιθανόν να την υποψιαζόμουν, αλλά θα έπεφτα πολύ μακριά.

  Μου αρέσει!

  1. Το διάβασα κι εγώ αυτό κι ήταν όντως πολύ πετυχημένο. Δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν ανεγκέφαλοι άνθρωποι που δεν θα γνωρίζουν τον σεβασμό προς τους άλλους, θα απαιτούν όμως σεβασμό στο δικό τους πρόσωπο!

   Μου αρέσει!

Πες μου τι σκέφτεσαι:

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s